Posted on

Regissörer – Massproducenten

Personen som har slutgiltigt ansvar för en film kallas för regissör. En regissör kan vara direkt involverad i filmprocessen inom områden som skådesspeleri, manusskrivande och klippning. Men dennes huvudsakliga uppgift är att samla ihop och vägleda andra människor som är kunniga inom olika delar av filmprocessen. De största regissörerna kan i grova drag delas in i två olika (egenpåhittade) samlingsnamn: massproducenten och perfektionisten.

Massproducenter är regissörer som producerar material på regelbunden basis under en lång karriär. Massproducenternas mest lyckade filmer är ofta fullt jämförbara med det bästa från perfektionisterna, samtidigt som de har fler verk att erbjuda. Däremot släpper de också igenom filmer som inte är fullt lika lyckade och tar bort lite av känslan av en perfekt samling. Några nu levande massproducenter är Steven Spielberg och Martin Scorsese.

Den största Engelskspråkiga massproducenten är Alfred Hitchcock (Internationellt sätt är det Hitchcock eller den Japanska regissören Akira Kurosawa). Hitchcock började göra långfilm 1922 och mot slutet av stumfilms-eran sågs han som en av Storbritanniens mest lovande regissörer. Under 30-talet producerade Hitchcock så mycket som två filmer/år av god men något instabil kvalité. 1940 flyttade Hitchcock till Hollywood för att göra filmen ”Rebecca” och därefter började hans filmer regelbundet få höga betyg av dagens publik. Mot slutet av 40-talet kunde Hitchcocks filmsamling mäta sig med vilken annan regissör som helst.

Sen kom 50-talet, en era där Hitchcock producerade så många bra filmer att hans tidigare karriär hamnat i skymundan: med mästerverk som ”North by Northwest”, ”Rear Window” och ”Vertigo”, samt dubbelt så många filmer av nästan samma kaliber. Hans allra största film kom dock ut sommaren 1960 i form av ”Psycho”, vilket är den största skräckfilmen genom alla tider och en av de största filmerna i historien.