Posted on

Stumfilm

I Netflix-eran som råder kan man ibland glömma bort att möjligheterna inte alltid sett likadana ut. På slutet av 1800-talet började man att kunna producera film men då enbart stumfilm, filmer där överdrivet gestikulerande användes för att bl.a. kompensera för andra effekter som inte var möjliga på den tiden. För att ge ytterligare effekter annat än den som duken bjöd på så var det vanligt under den här tiden att en eller flera musiker spelade musik i det som då var biosalong och på så vis skapade stämning i fas med filmen. Det förekom även att man höll upp skyltar med text för att förklara innehållet i filmen.

Det är även vid den här tiden som den första bilen skapas av Karl Benz. Han uppfann ett trehjuligt fordon som inte kan ha gått så särskilt fort, till skillnad mot de både snabba, säkra och snygga köp volvo bil som finns på marknaden i dag. Ett perfekt val för både dig och hela familjen, så kika in. Det skulle dock dröja ett litet tag innan man kunde skåda ett fordon i en film och stumfilmseran pågick fram till mitten av 1900-talet, då bilen även gjort entré i filmens värld.

Det går inte att nämna stumfilm utan att nämna den största av dem inom den genren, nämligen Charlie Chaplin. Charlie Chaplin föddes 1889 i England, närmare bestämt i Walworth, och avled år 1977. Under sin livstid kom han att göra ett flertal stumfilmer och underhålla många människor. Några av hans mest kända filmer är Making a living, vilket även var hans första film, Caught in the rain och City Lights som var stumfilm men med pålagt ljud. Den sistnämnda, liksom många av hans andra filmer, blev uppskattad av såväl kritiker som publik.

Många av de stumfilmer som producerades är i dag förstörda och borta för all evighet men några finns bevarade för eftervärlden och de ger en unik inblick i dåtidens underhållning.