Posted on

Titta på film med biokänsla hemma

Den som verkligen älskar film behöver anpassa sin hemmamiljö efter det. Det är klart att en bra film är bra oavsett hur du tittar på den. Men för att du ska få ut maximalt av den behöver du ha både bra ljud och bild. Samt ett rum som också bidrar till att förstärka upplevelsen.

Bra bild

Om du har tur nog att kunna inreda ett rum helt för filmtittande, som till exempel en källare, så är det bästa du kan skaffa dig en projektor. Projektorn ger en förstklassig filmupplevelse, men är beroende av ljusförhållandena. Så det är bra om du kan skärma av alla fönster helt och förlita dig på ljuset från filmen samt några mindre ljuskällor i bakgrunden.

Om du inte har ett sådant rum utan ett tämligen ordinärt vardagsrum ger en TV oftast bättre effekt. Det finns flera olika typer av TV-apparater på marknaden. Vilken som är bäst beror på din budget. OLED-TV-apparater är de som brukar rekommenderas för filmälskaren då de har en oslagbar återgivning av färger och kontraster. Oavsett vilken TV du väljer så tänk på att en bra utrustning ofta drar mycket ström. Så det kan vara klokt att hitta ett elbolag med bra priser. Förr om åren pratades det mycket om att man skulle välja storlek på sin TV beroende på hur långt avstånd det var mellan soffan och TV:n. Det är inte lika viktigt idag eftersom tekniken gått framåt. Tittar du på film i 4K UHD kan du sitta nära en stor skärm och ändå få en lika bra upplevelse.

Bra ljud

Vill du åt den riktiga bioupplevelsen behöver du också satsa på bra ljud. Helst av surroundmodell. Om du vill få en maxad känsla när det smäller och händer grejer på skärmen vill du ha ett system med flera fristående högtalare och en fet subwoofer. TV:ns inbyggda ljud är oftast väldigt dåligt i förhållande till vad du kan få med hjälp av externa ljudkällor. När det kommer till ljud gäller nästan alltid ju dyrare desto bättre, även om det finns enstaka undantag. Bygger du den här typen av surroundljud är det viktigt att du noga planerar var du ska placera de olika enheterna för att få ut maximalt värde ur din investering.

Du kanske vill ha bra ljud men inte vill sätta upp högtalare runt hela rummet. Eller du kanske har en öppen planlösning som gör att den typen av ljud inte blir bra nog för att motivera investeringen. Då är en soundbar ett bra alternativ. Även här finns det olika kvaliteter där du i de flesta fall får vad du betalar för. Om du funderar på att skaffa en soundbar, se till att först gå till en butik och be att få lyssna på hur den låter.