Posted on

Filmer som skapat trender

Det finns många exempel på filmer som har gjort tydliga avtryck. Oftast har dessa filmer ett tydligt tema med en huvudkaraktär lite utöver det vanliga. Inte sällan är det saker som huvudkaraktären äter, dricker eller jobbar med som gör så stort intryck på publiken att de försöker efterlikna stilen. I samma stund startas en trend.

Vi börjar med en numera kultförklarad film från 1983.

Risky Business

Huvudrollen spelas av en mycket ung Tom Cruise som redan i debutfilmen ”Risky Business” drog blickarna till sig. Cruise spelar en 17-årig highschoolstudent vars föräldrafria helg förvandlas till något av en våt tonårsdröm.

För att matcha filmens ”sexiga” tema har Cruise begåvats med en cool look som toppas med ett par svarta solglasögon av märket Ray-Ban. En rolig detalj i det hela är att Ray-Bans årliga försäljning av solglasögon steg från omkring 16 000 par till över 300 000 par.

TV-serien som blev film

Det är inte bara långfilmer som skapar trender, även många tv-serier har i högsta grad bidragit på olika sätt. Det finns exempel på riktiga långkörare, som Downtown Abbey , Hanna Montana: The Movie och Miami Vice, som har startat flera tydliga trender.

En annan långkörare är den romantiska komedi-/dramaserien ”Sex and the city”: En tittarfavorit som sändes för första gången sommaren 1998. Det första avsnittet följdes av ytterligare 93 avsnitt sända under loppet av sex säsonger. Alla säsonger regisserades av Michael Patrick King , som även regisserat den populära komediserien Will & Grace.

Serien är ett New York-baserat vänskapsdrama som kretsar kring journalisten och singeltjejen Carrie Bradshaw (Sarah Jessica Parker), samt hennes tre väninnor Miranda, Charlotte och Samantha. Fyra kvinnor som älskar allt som har med kläder, skor, stil och trender att göra.

Med Carrie i spetsen shoppas det allt från Manolo Blahnik-skor till magtröjor, tyllkjolar och off shoulder-toppar. I baren dricker de Cosmopolitan, eller ”Cosmo” som tjejerna kallar den. Blir du sugen på stilen? Du kan hitta liknande plagg på NA-KD och drinken går att beställa i vilken bar som helst.

Seriens framgångsfaktorer

Det finns flera orsaker till att Sex and the city blev så populär som den blev. Något som inte bara gäller i Sverige utan i hela världen. En av de främsta orsakerna är att huvudkaraktärerna är fyra självständiga, framgångsrika kvinnor i mogen ålder. Att alla fyra dessutom är olika som personer, samtidigt som de delar många drömmar och förhoppningar, gör det hela extra intressant.

Ytterligare en bidragande orsak är att serien utspelar sig i New York. Ett smart grepp från regissörernas sida är att de låtit kvinnorna bo i olika delar av staden, vilket gör att man som tittare får se mer av New York än man vanligtvis får.