Posted on

Vad gör en filmproducent?

Alla vet vad en filmregissör gör men vad gör en filmproducent? En av vår tids mest kända filmregissör är Steven Spielberg, men vad många kanske inte känner till är att Spielberg producerat fler filmer (40 stycken) än vad han har regisserat (28 stycken). En inspelning av en film för bioduken, webben eller för tv leds av en producent. En producent har ett övergripande ansvar för filmproduktionen både gällande de kreativa och ekonomiska aspekterna. Producenten är i sin tur ansvarig gentemot filmbolaget att produktionen blir klar i tid och genomförs inom de ekonomiska ramarna.

Olika typer av producenter

Man brukar skilja mellan en exekutiv producent och en vanlig producent. En storfilm kan ha flera stycken vanliga producenter men endast en exekutiv producent. De vanliga producenterna är i normala fall på plats i studion och jobbar nära själva filminspelningen. Det är dock stor skillnad på en producents och regissörs arbetsuppgifter. Producenten ger inte instruktioner till skådespelare under en inspelning, det är regissörens jobb, däremot kan en producent anlita de skådespelare han eller hon vill ha med i filmen. Andra arbetsuppgifter en producent kan ha är att till exempel att fixa sponsorer till filmen samt hålla ordning och reda på dagliga scheman.

Exekutiv producent

En känd exekutiv producent, exempelvis Steven Spielberg eller världskända skådespelare som Robert Redford, kan spela en stor roll i en filmproduktion oavsett om det gäller en storfilm, mindre film eller oberoende film. Kända namn i en filmproduktion lockar investerare så det är inte ovanligt (särskilt i oberoende filmer) att en känd ”investerare” ges titeln exekutiv producent för att fungera som en pengamagnet. Ett företag fungerar lite som en filmproduktion. De har en liknande hierarki med en VD och chefer på olika nivåer som ser till att allt flyter på som det ska. Hos företag har lokalfrågan blivit alltmer viktig och många söker efter en smidigare, mer kostnadseffektiv och flexiblare lösning än vad vanliga kontorslokaler ger. Hos Helio online kan du söka bland flera olika moderna kontorshotell som erbjuder företag just denna lösning. När du hyr lokal från ett Helio kontorshotell kan ditt företag få ett kontor i ett centralt läge till betydligt lägre pris än att hyra ett traditionellt kontor. Det finns många fördelar med kontorshotell såsom flexibla hyresavtal, kort uppsägningstid, tillgång till gemensam reception, mötesrum och mycket mer. Hos Helio kan du hitta en kontorslösning som passar dina behov perfekt oavsett om du är frilansare, enmansföretag eller tillväxtföretag.

De vanliga producenterna

Även de vanliga producenterna har erhållit olika titlar och arbetsuppgifter. Detta gäller framförallt i stora filmproduktioner där man har flera olika producenter. Syftet med uppdelningen är för att se till att de inte trampar på varandras tår och skapar problem eller konflikter. Det är betydligt mer effektivt att göra en uppdelning av arbetsuppgifterna från första början så att filminspelningen kan flyta på utan onödiga komplikationer. Kärt barn har som sagt många namn och de olika producenterna kallas exempelvis för linjeproducent, associerad producent, segmentproducent och postproducent.